arrow Skaitykite šiandien
arrow Internetiniai skaitiniai
arrow Straipsnių archyvas
arrow Paieška
arrow Konsultacijos
arrow Reklama
arrow Kontaktai
 
Paieška
Ieškoti
Laisvalaikis
Vardadieniai
Daugvydas, Nomeda, Fabijonas

Reklama

Darbas Alytuje
ltkatalogas.lt

Partneriai
Internetiniai skaitiniai
Sveiki ir gardūs žiemos pusryčiai

Visaverčiai pusryčiai – svarbus fizinės ir protinės energijos šaltinis reikalingas ne tik geros dienos pradžiai. Nuo jų priklauso, kaip jausitės, ką valgysite, ir ar nepersivalgysite dienos metu. O tam, kad jaustumėtės gerai, būtumėte energingi ir netgi gražiai atrodytumėte, pusryčiai turi būti maistingi, naudingi ir skanūs.

 

Ką geriausia valgyti žiemos rytais, pataria gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

 

Košės – puikus pasirinkimas ne tik skubantiems

Pusryčiai turi ne tik suteikti energijos, bet ir pažadinti virškinimo sistemą. Taip pat po ilgai trukusio nakties „bado“ aprūpinti organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis ir suaktyvinti jų apykaitos procesus.

 

„Kad nesinorėtų užkandžiauti nenaudingais, saldžiais užkandžiais, pusryčiai turi būti turtingi sudėtiniais angliavandeniais, kurie suteiks energijos ir paspartins medžiagų apykaitą. Patiekaluose taip pat turėtų būti baltymų bei virškinimo sistemos veiklai svarbių skaidulų, kurios padeda reguliuoti apetitą, suriša toksinus ir „bloguosius“ riebalus, taip saugodamos nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Todėl idealiausias pasirinkimas pusryčiams – pilno grūdo kruopų košės, kuriose gausu B grupės vitaminų. Šilta košė ypač geri pusryčiai vėsiais žiemos rytais“, – sako gydytoja-dietologė L. Romeraitė-Kuklierienė, projekto „Sultys ir glotnučiai – SMART formos vitaminai“ ekspertė.

 

Dietologė pataria, kad geriausia rinktis grikių, avižų, sorų, miežių, perlinių kruopų, rudųjų ryžių košes, taip pat ir burnočio sėklų. Jei ryte neturite laiko gaminti, galite vakare tiesiog užpilti nuplautas kruopas verdančiu vandeniu termose ir palikti per naktį. Taipatsikėlę ryte jau turėsite šiltą košę. Dar vienas efektyvusbūdas yra vakare puode užmerkti nuplautas kruopas, o ryte užkaitus tik palaukti, kol košė užvirs, išjungti ir palikti uždengus dangtį. Kol susiruošite, kruopos kuo puikiausiai išbrinks.

 

Subalansuoti pusryčiai ypač svarbūs vaikams

Pasak specialistės, tiek suaugusiems, tiek ir vaikams, geriausias pasirinkimas – pilno grūdo kruopų košės. Tokius pusryčiusypač žiemą galima pagardinti glotnučiais ar sultimis, kuriuose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų ir skaidulų, kurių organizmui ypatingai reikia po nakties.

 

„Ryte rekomenduočiau rinktis daržovių sultis bei glotnučius. Sulčių ar glotnučių porciją taip pat galite pasiimti su savimi priešpiečiams. Nors pusryčiai svarbi mitybos dalis, reikėtų nepamiršti valgyti penkis kartus per dieną“, – pataria L. Romeraitė-Kuklierienė.

 

Dietologės teigimu, moksleiviams, valgantiems subalansuotus pusryčius, geriau sekasi mokytis, nes jie lengviau susikaupia ir ilgiau išlaiko dėmesį. Be to, jie yra aktyvesni, stipresni ir atsparesni stresui už tuos, kurie pusryčių nevalgo. Pastarieji būna dirglesni ir mažiau orientuoti.

 

Jei ryte visgi nespėjote pavalgyti košės, išgerkite bent stiklinę sulčių ar glotnutį, kurie puikiai tinka dienos pradžiai.

 

###

Kampanijos „Sultys ir glotnučiai – SMART formos vitaminai“ finansavimas remiamas Europos Sąjungos ir Lenkijos Respublikos bei Vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo fondo ir KUPS narių lėšomis.

Daugiau informacijos apie SMART vitaminus, taip pat patarimus, kaip vaikų mitybą papildyti vaisiais ir daržovėmis, rasite adresu visit www.sultysirglotnuciai.eu ir Facebook profilyje www.facebook.com/Būk-SMART

Nacionalinė sulčių gamintojų sąjunga (KUPS) yra ne pelno siekianti organizacija, apimanti sulčių, nektarų ir gėrimų gamintojus. Nuo 1993 m. sąjunga imasi įvairių iniciatyvų, siekdama tinkamai atstovauti pramonės plėtrą. Sąjunga bendradarbiauja su šalies ir užsienio mokslo institucijomis, laboratorijomis, pramonės organizacijomis, įrenginių ir pakuočių gamintojais. Organizacija taip pat dirba vartotojų labui, siekdama, kad vartotojus pasiektų tik aukštos kokybės produktai. Todėl 2002 m. buvo įkurta „Savanoriška sulčių ir nektarų kontrolės sistema“.

Be to, KUPS užsiima reklamine ir švietėjiška veikla, kuria skatina sveikos mitybos įpročius, įskaitant ir penkių daržovių bei vaisių porcijų, kurių vieną gali pakeisti stiklinė sulčių, idėją.

 

Daugiau informacijos

Agnė M. Armoškienė

commKomentarai[0]


Apklausos
Apklausa
Ar skaitote "Alytaus naujienas"?
Taip
Ne
RezultataiRezultatai
Siulykite tema
Hello, World
commSiulyti temą
RENGINIAI
Renginių kalendorius
P A T K P Š S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Festivaliai ir didžiosios Šventės
Ieškoti


TOP 100